Sponsh & Bionica in het MKB

Sponsh is één van de deelnemers in TCNN's Bionica in het MKB project.

Droogte en klimaatverandering worden een steeds serieuzer probleem. De Verenigde Naties verwachten binnen 30 jaar dat de helft van de wereldbevolking watertekorten zal ondervinden. In maart 2018 is Sponsh onder begeleiding van Bionica expert Ylva Poelman begonnen aan het ontwikkelen van een demonstrator waarmee water uit de lucht kan worden gefilterd.

Textiel dat water uit lucht verzameld

De natuur heeft in de afgelopen miljoenen jaren een manier gevonden om te overleven in droge kustgebieden: door water uit lucht te verzamelen. Door naar de natuur te kijken, heeft Sponsh samen met de Technische Universiteit Eindhoven een textiel ontwikkeld dat precies dat doet. ’s Nachts, als het koud is, zuigt het textiel grote hoeveelheden water uit de lucht. De vezels zuigen zich vol en worden vier keer zo dik. Overdag, als het warm wordt, laten de vezels het water vanzelf weer los en krimpen ze. Dat ziet er onder de microscoop zo uit. Zo produceert het textiel iedere dag water uit lucht. Zonder energie toevoeging, volledig ‘off-grid’ en betaalbaar. Het textiel kan om bomen worden gewikkeld, langs wijngaarden worden gespannen of worden toegepast in water producerende dozen.

Bionica in het MKB maakt ontwikkeling mogelijk

Sponsh is de startup uit Leeuwarden die dit materiaal verder aan het opschalen is. Het materiaal wordt in een samenwerking tussen Sponsh, de TU Eindhoven en het Deutsche Institut für Textil und Faseforschung (DITF) verder ontwikkeld. TCNN ondersteunt deze ontwikkeling via het Bionica in het MKB-programma. Het eerste pre-prototype is recent opgeleverd. Zonder het programma was deze ontwikkeling niet mogelijk geweest.

Deze documentaire legt goed uit hoe Sponsh werkt

Onderstaande documentaire werd uitgezonden op nationale Portugese TV en legt uit hoe Sponsh werkt.

Sponsh viel in de prijzen

Sponsh heeft meerdere startup challenges gewonnen:

  • Winnaar van Accenture Innovation Awards 2018
  • Winnaar van ClimateLaunchpad Benelux 2018

  • Top 10 van de 135 beste CleanTech startups tijdens de ClimateLaunchpad Global Finals en uitgeroepen als publieksfavoriet

  • Finalist van de Gouden KIEM Award, een wedstrijd van de NWO voor de meest innovatieve chemie startup in Nederland

Wil je meer weten over het project Bionica in het MKB?

Heb je ook een innovatief idee en wil je eens vrijblijvend sparren met één van onze Bionica experts? Of heb je wellicht al wat uitgewerkte ideeën maar loop je vast in de verdere uitwerking? Klik hier om de projectflyer te openen, ga naar Innovatieprogramma's voor meer informatie.

Of neem direct contact op met:

Lyanne Ausema, Project Manager
M | +31 (0)6 - 27 08 71 64

E | LyanneAuseman@tcnn.nl

 

 

Dit project werd mogelijk gemaakt door:

  • Direct dit artikel delen: